Sunday, November 22, 2009

Vidar Haarberg (Norra)
14.-15. nov.

Vidar Haarberg on Norra koolitaja, kes sport- ja päästekoertega tegelenud juba 23 aastat. Ise kasvatab belgia lambakoeri, suursnautsereid ja SLKi.
Seminar oli kahe päevane. Veidi räägiti üldist juttu ja põhirõhk läks koeraga osalejate probleemide lahendamisele.
Jalgratast ei leiutatud. Küll aga õpetati õigesti sõitma. Veel kord pidime tõdema, et enamus meist ei oska ikkagi õigesti koeraga mängida. Kuna aga mängul on oluline roll, instinkti kasvatamisel ja suhete loomisel, siis õigesti mängimine on äärmiselt tähtis. Ning koos mänguga tuleb ka kohe selgeks teha rahunemine. Ehk nn. "ON- OF nupp".
Oluliseim, mis läbi kahe päeva kõlama jäi oli:
"KUI ANNAD KÄSKLUSE VÕI PREMEERID KOERA- SEISA PAIGAL." Vastasel juhul sa premeerid liikumist või mingit muud jama. Nagu aga selgus, oli enamus just sellega hädas.
Veel räägiti rihmast korrigeerimisest. Vidar seda üldjuhul heaks ei kiida. Ja ise eriti ei kasuta. Kui seda aga siiski kasutatakse, tuleb seda õieti teha. Vidari jaoks on rihm blokeerimiseks, mitte korrigeerimiseks. Rihmast mõjutamine sobib ainult kaitses ja instinkti tõstmiseks.
Üle said korratud ja meelde tuletatud, nii mitmedki teada- tuntud tõed. Olid mõnusad kaks päeva. Snautseriklubi lubas Vidar Haarbergi ka tulevikus külla kutsuda. Siis võiks juba Flyndiga proovida. :)

No comments: